Почетният председател очевидно е очаквал оставката на Мустафа Карадайъ, новината за нея

...
Почетният председател очевидно е очаквал оставката на Мустафа Карадайъ, новината за нея
Коментари Харесай

Връщането на Доган обратно в ДПС е знак към политическия елит, не към електората

Почетният ръководител явно е очаквал оставката на Мустафа Карадайъ, новината за нея претърпя минути медийна популярност и бе потопена от тази за огромното завръщане
Модернизация на Движение за права и свободи е заложената посока - Делян Пеевски го върнал на огромната сцена, откъдето отдръпналият се водач свалил придвижването

10 години откакто излезе от дейната политика, Ахмед Доган публично се връща на върха в Движение за права и свободи и поема управлението на партията. До февруари, когато придвижването би трябвало да избере своя нов водач след оставката на Мустафа Карадайъ.

Новината, че Карадайъ си отива, гръмна в 16,40 ч. Но претърпя единствено минути популярност, тъй като бе заглушена от тази за огромното завръщане на Доган.

Той се отдръпна след атентата против него на 19.01.2013 година по време на конгреса на Движение за права и свободи, когато 25-годишният тогава Октай Енимехмедов излезе на сцената и извади газов револвер против водача. Именно Карадайъ, по това време секретар на партията, се хвърли върху нападателя. Прекъснатата тирада на Доган бе прочетена след края на екшъна и последвалата дълга отмора от Филиз Хюсменова. В нея Сокола разгласи, че става почетен ръководител, а управлението предава на Лютви Местан.

Намеси се интензивно отново през 2015 година, когато точно на Коледа в така наречен Сарай в “Бояна ”, на колекция на парламентарната група и оперативното бюро в профил Местан. Пак имаше екшън - сваленият ръководител се укри в посолството на Турция.

Сегашната оставка, въпреки да пристигна изненадващо тъкмо във вторник, в действителност не изненада наблюдаващите. И отново може да се потърси връзка с задачата на Анкара у нас. Преди седмица на приема на посланичката на Турция Айлин Секизкьок елитът на Движение за права и свободи дойде отпред с Делян Пеевски. Карадайъ не участва на общата им фотография с дипломатката на това толкоз значимо събитие - 100 година от оповестяването на Турската република.

Миналия месец Пеевски стана съпредседател на групата на Движение за права и свободи в Народното събрание - еднакъв с Карадайъ.

А от старта на това Народно заседание точно той е индивидът, който насочва всички значими послания на Движение за права и свободи, в това число поддръжката по основните решение на ръководещата (не)коалиция.

И приказва като пълноправен участник в болшинството, от което зависи държавното управление “Денков/Габриел ”. До степен, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна, че може би е редно и Движение за права и свободи да даде министри. Пеевски отхвърли офертата.

Всъщност Карадайъ отсъства освен от знаковата фотография, направена в турското посолство. Реално партийният водач съвсем отсъстваше и от по този начин значимата акция за локалните избори, увенчала се с разширение на въздействието на Движение за права и свободи. А цялостната му липса от обществените мероприятия се вижда от 23 октомври, понеделник. Именно това е датата, с която е подписана неговата оставка - седмица преди първия тур на вота, научи “24 часа ”.

Защо Карадайъ я е подал тъкмо тогава, към този момент не излиза наяве. Едва във вторник обаче я е огласил по време на съвещанието на Централното изпълнително бюро на Движение за права и свободи. Няма изредени претекстове за това отдръпване.

“Това е решение на ръководителя, мандатът му изтичаше на 12 декември. Той е взел решение да го направи по-рано от това, не е нищо изключително ”, разяснява Делян Пеевски. Допълни, че още не е дискутирано дали Карадайъ ще остане народен представител.

Изненадващото връщане на Ахмед Доган в оперативното ръководство е знак към целия политически хайлайф, не толкоз към електората на придвижването.

Според вътрешния разбор, който е бил изработен в доста стеснен партиен кръг, Движение за права и свободи би трябвало да се модернизира, само че ръководителят Карадайъ не е водачът, който може да поведе придвижването в такава посока. Изборът му след абсурда с Лютви Местан бил избран като “компромисен ”.

Постепенно обаче роденият в Борино водач прекомерно “уседнал ” и се “вкопал ” в поста, бил един от изводите на управлението.

Председателят се фокусирал прекалено много върху напъните да усъвършенства своя диалект (за който имаше много насмешки, най-много в шоуто на Слави Трифонов), прическа, а не стила на работа.

Твърди се, че по този начин и не спечелил любовта на част от локалните структури. В основната за Движение за права и свободи област Търговище в този момент в последния миг отиде Делян Пеевски, с цел да стимулира претендентите и електората. Движението обаче по този начин и не съумя да си върне Омуртаг, където за кмет предходната неделя още веднъж избраха индивида на НДПС. Това са и първите избори, след които не последва публично изказване на управлението и отчитане на безспорния триумф на придвижването.

За рождения ден на Карадайъ през април се случи нещо доста извънредно - пресцентърът популяризира честитката от Доган, в която той му пожела да откри “Мярата на персоналното и партийното с националното и европейското Политическо здраве ”.

Коментар, че очевидно “ще му махнат главата ”, след това се появи в прословутия запис от съвещанието на “Продължаваме смяната ”. Тогава Доган написа друго послание, към този момент към останалите политически субекти - че който протяга ръка на ръководителя, протяга ръка на цялото Движение за права и свободи.

Сега партийният разбор обаче изрично сочи, че има нужда от модернизиране на Движение за права и свободи. И дава избрана посока - последните месеци зам.-председателят, а неотдавна и съпредседател на парламентарната група Делян Пеевски върнал придвижването на огромната сцена в политиката, откъдето Карадайъ го бил свалил.

Политически съперници и сътрудници почнали да приказват, поддържат връзка и се преценяват с придвижването в последните месеци, а самият Пеевски показал съвсем всеки ден какво в действителност трябвало да прави законодателната власт.

Доган се прибирал фактически за малко, с цел да помогне за по-бърз преход за модернизиране на партията, изясняват нейни членове.

Новият водач, който ще бъде определен през февруари, за първи път може да не е етнически турчин, което щяло да покаже в действителност нова посока за Движение за права и свободи 33 години след основаването му.

И напълно разумно всички упования към този момент водят към 43-годишния Делян Пеевски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР